Selecteer een pagina

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Landelijke Dag plusminus 15 juni 2019

juni 15 @ 10:30 - 15:00

Gratis
Praktische informatie
Bijeenkomst: Landelijke Dag plusminus
Thema: Ontremming en Schadebeperking
Datum: 15 juni 2019
Locatie: Theater De Musketon, Hondsrug 19, 3524 BP Utrecht
Aanmelden: Via het aanmeldingsformulier.
Het aanmelden helpt ons bij het organiseren en in goede banen leiden van deze dag. Wij verzoeken ook alle vrijwilligers zich aan te melden.
Kosten: Gratis.
Een bijdrage aan onze collectebus wordt zeer op prijs gesteld.
Consumpties zijn voor eigen rekening.
In de Musketon wordt alleen koffie, thee en frisdrank verkocht.
Er is geen mogelijkheid tot het kopen van een broodje.
In het nabijgelegen winkelcentrum is voldoende gelegenheid om een lunch aan te schaffen. Ook kan uiteraard een eigen lunch meegenomen worden.
Dagprogramma
9:30 – 10:15 Ontvangst & inloop met diverse stands van o.a.:

Saskiarty (Saskia Gerrits) is geboren in Brabant en studeerde aan de TUE bouwkunde. Ze begon met schilderen en collages maken in 2013.
Belangrijke thema’s in haar werk zijn kracht, zachtheid en kwetsbaarheid.
Het werk toont rijk en feestelijk, soms nostalgisch met een beetje humor.
Te zien zijn vooral de kleinere werken van haar.
U kunt – tegen contante betaling – een werk van Saskiarty aanschaffen.

10:15 – 10:20 Welkom en opening door de dagvoorzitter
10:20 – 10:40 Het woord aan de voorzitter van plusminus
10:40 – 11:20 Presentatie
Door: Ruby van der Kuil

Ruby van der Kuil zal spreken over haar ervaringen met hypomanieën en hoe zij ze ervaart, herkent en voorkomt. Ruby heeft in haar boeken al eerder aandacht gegeven aan bipolariteit en hoopt nu meer inzicht te geven in haar eigen leven.Ruby van der Kuil is auteur.
In 2016 kwam haar boek Verbloemd uit en in 2018/2019 volgde Spiegelbeeld.
11:20 – 12:10 Presentatie
Door: Peter Goossens

Peter Goossens zal spreken binnen het thema ontremming en schadebeperkingen in het bijzonder over het project Filminterventie “de mens achter de ziekte”. In dit onderzoek worden patiënten gevraagd tijdens een stabiele periode een filmpje te (laten) maken waarin ze zich voorstellen en vertellen wat hun interesses zijn etc. De bedoeling is dat zij dit filmpje, wanneer een opname nodig is, kunnen laten zien aan de medewerkers op de opnameafdeling zodat deze professionals zich een beter beeld kunnen vormen van de mens achter de ziekte en diens waarden en wensen.
De professionals op de opnameafdeling kennen vaak alleen het beeld van iemand die erg ziek wordt opgenomen. Prof. dr. P.J.J. Goossens is verbonden aan Dimence, verpleegkundig specialist GGZ, Master in Advanced Nursing Practice, Master in de Gezondheidswetenschappen optie Verplegingswetenschap en Doctor in de Medische Wetenschappen.
Goossens is als hoofddocent wetenschappelijk onderzoek verbonden aan de opleidingsinstelling GGZ-VS.
Tevens is hij voorzitter van de examencommissie, lid van het Consilium Magistrorum en docent herstelgerichte zorg bij patiënten met EPA.
12:10 – 13:00 Pauze met diverse informatiestands, boeksignering en de kunstbijdrage
Middagprogramma met keuze uit:
13:00 – 14:00 Optie 1: Presentatie
Manie: eindelijk jezelf, of door schade en schande wijs geworden?
Door: Ralph Kupka

De toestand van manische ontremming levert altijd weer onenigheid op tussen degene die ermee behept is, en de mensen daar omheen. “Eindelijk ben ik helemaal mezelf” tegenover “Geen contact meer mee te krijgen”. Gebrek aan inzicht is een onderdeel van de manie. Manische mensen kunnen door roeien en ruiten gaan, en in hun grenzeloze en vaak roekeloze dadendrang veel schade aanrichten. Natuurlijk kunnen lichte vormen van manie ook veel positieve energie geven, zeker in contrast met veel voorkomende depressieve stemmingen. Maar waar ligt de grens? En wie bepaalt die? Hoe kunnen we conflicten en schade (en schande) beperken?In deze presentatie worden een aantal van deze dilemma’s besproken vanuit het perspectief van een ervaren behandelaar. Prof. dr. Ralph Kupka is als hoogleraar Bipolaire Stoornissen verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en werkt als psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam, Hoofddorp)  en Altrecht (Utrecht). Hij houdt zich al zo’n 25 jaar bezig met bipolaire stemmingsstoornissen in patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en opleiding.
Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen KenBiS.
13:00 – 15:00 Optie 2: Gespreksgroep Lotgenoten
13:00 – 15:00 Optie 3: Gespreksgroep Betrokkenen
13:00 – 15:00 Optie 4: Gespreksgroep plusminus Young (Jongeren < 35 jaar)

Deze groep is voor jonge lotgenoten en (jonge) betrokkenen die in contact staan met deze doelgroep (bijvoorbeeld familie, vrienden, collega’s). Wij bespreken de vragen rond het thema van de landelijke dag en natuurlijk ook andere onderwerpen die in de groep leven.
13:00 – 15:00 Optie 5: In gesprek met het bestuur van plusminus

Tijdens dit blok heeft u de gelegenheid om met de leden van het bestuur in gesprek te gaan, vragen te stellen of iets te bespreken.
15:00 Afsluiting Programma (niet plenair)

 

Gegevens

Datum:
juni 15
Tijd:
10:30 - 15:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
, ,

Organisator

plusminus
Telefoon:
033-3032350
E-mail:
bureau@plusminus.nl