Selecteer een pagina

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Landelijke Dag 22 september 2018

22 september 2018 @ 09:30 - 15:00

Thema ‘Van de dokter beslist tot shared decision making’.

Aanmelden: Via ditaanmeldingsformulier.

 

Het aanmelden helpt ons bij het organiseren en in goede banen leiden van deze dag. Wij verzoeken ook alle vrijwilligers zich aan te melden.

Kosten Gratis. Een bijdrage aan de collectebus wordt zeer op prijs gesteld.

Consumpties voor eigen rekening. In de Musketon is geen mogelijkheid tot het kopen van broodjes. In het winkelcentrum zijn voldoende mogelijkheden tot het kopen van lunch.

 

9:30 – 10:15 Ontvangst & inloop met diverse informatiestands o.a.:

·       VMDB Young

·       VMDB Bestuur

·       Hersenbank

10:15 -10:30 Welkom en opening door de dagvoorzitter en de voorzitter van de VMDB
10:30-11:55

 

 

 

 

 

 

 

 

Het thema van deze Landelijke Dag is samen beslissen. Dit houdt in dat je als patiënt samen met jouw arts beslis over welke zorg je krijgt. Hiervoor moet je wel over voldoende informatie beschikken. En kun je wel in elke situatie meebeslissen? En wat is de rol van de betrokkenen?

Henk Mathijssen, voorzitter van de VMDB, zal hierop ingaan aan de hand van pas ontwikkelde Toolkit “Samen beslissen bij Bipolaire Stoornis”.  (Deze wordt uitgedeeld tijdens de bijeenkomst).

De tweede spreker is Jan Baars, klnisch pslycholoog/pschotherapeut bij GGZ Centraal / Rino Groep.

11:55 -12:00 Elevator Pitch: Siebe Haagsma over de Lotgenotenlijn
12:00-13:00 Pauze met diverse informatiestands (zie hierboven)
Middagprogramma met keuze uit:
13:00 -15:00 Optie 1: Hersenbank Door Mark Mizee

 

De Nederlandse Hersenbank is een organisatie die zich sinds de oprichting in 1985 richt op het verzamelen van menselijk hersenweefsel voor wetenschappelijk onderzoek naar hersenziekten. Dit wordt post-mortem onderzoek genoemd, ofwel onderzoek naar de hersenen na het overlijden. In het geval van psychiatrische aandoeningen werd lang gedacht dat er niets terug te vinden was in de hersenen van patiënten. Met de vooruitgang van moderne onderzoekstechnieken is ook het besef gekomen dat er wel degelijk veranderingen zijn waar te nemen in de hersenen van psychiatrische patiënten. Er is daarom op dit moment vanuit de medische wetenschap erg veel vraag naar hersenmateriaal van mensen met een psychiatrische diagnose, een behoefte waar op dit moment niet aan voldaan kan worden. De Nederlandse Hersenbank is daarom in 2012 gestart met het project “De Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie”. In deze lezing gaan we in op de werking van de Nederlandse Hersenbank, en wat wetenschappelijk onderzoek met menselijk hersenweefsel op kan leveren voor het begrijpen en behandelen van een psychiatrische aandoening met een nadruk op bipolaire stoornis.

 

Ik ben Mark Mizee, werkzaam bij de Nederlandse Hersenbank als onderzoeker. Ik draag zorg voor het verzamelen en uitgeven van onderzoeksmateriaal, en werk aan innovatieve manieren om meer informatie te onttrekken uit het weefsel dan nu al mogelijk is. Ook doe ik onderzoek naar veranderingen in het brein van mensen met een depressieve stoornis.

13:00-15:00 Optie 2: Crisiskaart

Een crisis is iets naars om mee te maken. Tijdens een crisis ben je soms flink in de war en kun je jouw wensen en gevoelens niet goed onder woorden brengen. Je raakt de controle kwijt. Dat is een vervelende situatie voor jezelf en voor de mensen om je heen. Zij willen tenslotte niets liever dan jou helpen op een manier die bij jou past. Met de Crisiskaart maak je dat mogelijk. Je behoudt met deze kaart namelijk zelf de regie. Met de Crisiskaart laat je jouw eigen stem horen in een verwarrende tijd.

Thema’s in de workshop:

·       Is de Crisiskaart iets voor jou?

·       Hoe komt een Crisiskaart tot stand?

·       Waar kan ik een Crisiskaart maken?

Deze workshop wordt gegeven door:

·       Jolanda Lemstra, Crisiskaartconsulent en trainer voor het project Uitrol Crisiskaart

·       Karen Groen, trainer voor het project Uitrol Crisiskaart

13:00-15:00 Optie 3: Financiële Planning

 

Een financieel planner van Pro Deo Planner zal in deze workshop ingaan op het belang van het maken van een goed financieel plan. Zij hebben ruime ervaring met mensen waarbij dit door ziekte of ander omstandigheden niet altijd even makkelijk is.

13:00-15:00 Optie 4: Gespreksgroep Lotgenoten
 
13:00-15:00 Optie 5: Gespreksgroep Betrokkenen
13:00-15:00 Optie 6: Gespreksgroep VMDB Young (Jongeren < 35 jaar)

 Deze groep is voor jonge lotgenoten en (jonge) betrokkenen die in contact staan met deze doelgroep (bijvoorbeeld familie, vrienden, collega’s). Wij bespreken de vragen rond het thema van de landelijke dag en natuurlijk ook andere onderwerpen die in de groep leven.

 
15:00 Afsluiting Programma (niet plenair)

Gegevens

Datum:
22 september 2018
Tijd:
09:30 - 15:00
Evenement Categorie:

Locatie

De Musketon (theater)
Hondsrug 19
Utrecht, 3524 BP Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
030 721 0501
Website:
http://www.theaterdemusketon.nl