Selecteer een pagina

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Landelijke Dag 17 maart 2018 “Een gezonde geest in een gezond lichaam?”

17 maart 2018 @ 09:30 - 15:00

€3

 

Thema: Een gezonde geest in een gezond lichaam?Over de impact van de bipolaire aandoening op andere ziektes en aandoeningen.

In dit kwartaal is het thema, waar we in de PLUSminus en op de Landelijke Dag aandacht besteden, co-morbiditeit. Dit betekent het hebben van een of meerdere aandoening(en) gerelateerd aan een chronische ziekte/aandoening.

Kosten: € 3,-; te betalen aan de deur (bij voorkeur gepast te betalen).

Consumpties voor eigen rekening.

Aanmelden: Via dit aanmeldingsformulier.

 Het aanmelden helpt ons bij het organiseren en in goede banen leiden van deze dag. Wij verzoeken ook alle vrijwilligers zich aan te melden.

 
Het programma
9:30 – 10:15 Ontvangst & inloop met diverse informatiestands o.a.:

  • VMDB Young
  • Cornélie Egelie-Sprenger signeert haar boek Pillendoos (zie verderop in programma voor meer informatie).
  • Boekenruilkast (NIEUW): heb je boeken of DVD’s met informatie over (of gerelateerd aan) de bipolaire stoornis of ervaringsverhalen die je niet meer gebruikt en ben je eventueel op zoek naar andere boeken of DVD’s? Neem jouw boeken /DVD’s mee naar de Landelijke Dag! Via de boekenruilkast kun je ze (zelf) verkopen, ruilen of weggeven.
10:15 -10:30 Welkom en opening door de dagvoorzitter en de voorzitter van de VMDB
10:30-11:15

 

 

 

 

 

 

 

 

Lezing: Focus op Lijf & Leven

Spreker: Wiepke Cahn

Mensen met een psychotische aandoening leven ongeveer 15-20 jaar korter dan de algemene bevolking. Verschillende factoren zoals de organisatie van zorg, leefstijl factoren en bijwerkingen van medicatie, dragen bij tot een kortere levensduur. In deze lezing zal dit uitgebreid worden besproken en zal de laatste wetenschappelijke kennis hierover worden gepresenteerd. Met name zal worden ingegaan op de risicofactoren voor het ontwikkelen van metabool syndroom bij psychose en zullen de verschillende behandelmogelijkheden worden besproken.

Wiepke Cahn is sinds 1996 psychiater en onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCUtrecht). In 2003 promoveerde zij op het proefschrift ‘Brain morphology during the early course of schizophrenia’. Zij was medisch hoofd van de zorglijn psychotische stoornissen en projectmanager van het ‘youth cohort’. Tegenwoordig is zij hoofd van het zorgprogramma ‘lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen’. In 2016 werd zij benoemd tot hoogleraar psychiatrie aan het UMCUtrecht en Altrecht. Ze is tevens vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

11:15-11:45 Ton Stassen (hoofdredacteur van de PLUSminus) in gesprek met Cornélie Egelie-Sprenger over haar recent verschenen boek Pillendoos, de ups en downs van een manisch-depressieve vrouw.
11:45-12:00 Verenigingsactiviteiten
12:00-13:00 Pauze met diverse informatiestands (zie hierboven)
13:00 -15:00 Middagprogramma met keuze uit:
Optie 1 Workshop functionele remediatie bij bipolaire stoornissen

Onder leiding van Susan Zyto

De laatste jaren is steeds duidelijker geworden dat veel mensen met een bipolaire stoornis beperkingen in het geheugen, de aandacht of het planningsvermogen, ervaren. De beperkingen in het zogenaamde ‘cognitief functioneren’ kunnen zich ook buiten de stemmingsepisodes voordoen. Dit kan leiden tot verminderd functioneren in het dagelijkse leven, op het werk, het huishouden of bij het uitoefenen van een hobby. In deze workshop wordt kort de aard en mogelijke oorzaken van de cognitieve problemen besproken. De nadruk ligt op behandelprogramma’s die zich richten op het aanleren van strategieën om met de beperkingen in het cognitief functioneren om te gaan (functionele remediatie). De deelnemers gaan op interactieve wijze voorbeelden van een dergelijke behandeling ervaren.

Ik ben Susan Zyto, klinisch neuropsycholoog bij GGZ NHN in Hoorn. Ik houd me bezig met neuropsychologische diagnostiek en behandeling bij neurologische en psychiatrische aandoeningen. Momenteel ben ik een behandelprogramma vorm aan het geven voor mensen met een bipolaire stoornis of terugkerende depressies die cognitieve problemen ervaren. De bedoeling is om te onderzoeken of mensen na de behandeling beter functioneren in het dagelijkse leven. Ik heb dit eerder bij mensen met een bipolaire I stoornis onderzocht. Voor deze studie kreeg ik in 2016 de Willem Nolen prijs. Dit heeft mij aangemoedigd om mijn programma verder te ontwikkelen.

Voor meer informatie zie de links hieronder:

http://www.kenniscentrumbipolairestoornissen.nl/nieuws/2016/11/23/kenbis-willem-nolen-prijs-2016-uitgereikt-aan-susan-zyto/

www.jad-journal.com/article/S0165-0327(15)31153-8/abstract

Optie 2 Gespreksgroep met lotgenoten
Optie 3 Gespreksgroep met betrokkenen
Optie 4 Gespreksgroep VMDB Young (Jongeren < 35 jaar)

Deze groep is voor jonge lotgenoten en (jonge) betrokkenen die in contact staan met deze doelgroep (bijvoorbeeld familie, vrienden, collega’s). Wij bespreken de vragen rond het thema van de landelijke dag en natuurlijk ook andere onderwerpen die in de groep leven.

15:00 Afsluiting Programma (niet plenair)

 

Gegevens

Datum:
17 maart 2018
Tijd:
09:30 - 15:00
Kosten:
€3
Evenement Categorie:

Organisator

VMDB
Telefoon:
033-3032350
E-mail:
bureau@VMDB.nl
Website:
www.vmdb.nl

Locatie

De Musketon (theater)
Hondsrug 19
Utrecht, 3524 BP Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
030 721 0501
Website:
http://www.theaterdemusketon.nl